torsdag 15 januari 2009

Nyhetsbrev 1/09: Vem firar Darwin?

Redaktör: Sara Othman

Naturligtvis kommer också Ikaros att uppmärksamma det faktum att det år 2009 firas dubbelt jubileum till forskare Charles Darwins ära. Det är exakt 200 år sedan Darwin föddes och 150 år sedan Om arternas uppkomst utkom. Evolutionsidéns inflytande på forskarsamfundet och vår egen självförståelse är så genomgående att det i dag är svårt att se dess gränser, därför är det viktigt att också dessa gränser diskuteras. Temat kommer att behandlas i åtminstone första och andra numret av papperstidningen under våren. För övrigt kommer vårens nummer att behandla teman som psykologi och matematik och höstens nummer krimonologi och vetenskapens historia.

Men man kunde också fråga sig, vem är det som egentligen firar Darwin? Vem firar honom inte? Enligt den stora amerikanska webbtjänsten Gallup tvivlar ungefär 40 procent av de numera 300 miljoner amerikanerna på evolutionsteorin. Majoriteten av republikanerna säger sig tvivla. Tre av partiets presidentkandidater, Sam Brownback, Mike Huckabee och Tom Tancredo, sade i en debatt i maj att de tvivlar på teorin, även om de i senare intervjuer försökte bortförklara det de sagt. Läs mer om denna statistik här:

http://www.gallup.com/poll/27847/Majority-Republicans-Doubt-Theory-Evolution.aspx

Den katolska kyrkan har sedan 1950 officiellt accepterat evolutionen som en giltig teori. Inom den muslimska världen är det endast den så kallade Ahmadiyya-rörelsen som säger sig godta Darwins lära. I en studie över religiositet som publicerades i tidskriften Science 2007 kom det fram att enbart 8 procent av egyptierna, 11 procent av malaysierna, 14 procent av pakistanierna, 16 procent av indonesierna och 22 procent av turkarna medgav att Darwins teori sannolikt eller högst sannolik är sann.

Kyrkliga samfund som uttryckligen har tagit ställning mot evolutionen och för intelligent design är till exempel Assemblies of God med 283 413 kyrkor och utposter i över 110 länder och ungefär 60 miljoner medlemmar i hela världen. Deras officiella ställningstagande, The Doctrine of Creation, hittar du här:

http://www.ag.org/top/Beliefs/Position_Papers/pp_4177_creation.cfm

Kyrkor i USA med samma budskap är The Evangelical Presbyterian Church (225 kyrkor, 85 000 medlemmar), The Free Methodist Church (77 000 medlemmar i USA), Lutheran Church - Missouri Synod (6075 kyrkor och 2 383 084 medlemmar) Pentecostal Churches i USA (130 miljoner medlemmar i hela världen), Seventh-day Adventist Churches (61 818 kyrkor, 15,8 miljoner medlemmar), Wisconsin Evangelical Lutheran Synod (1200 kyrkor, 380 000 medlemmar) Christian Reformed Church (1049 kyrkor och 268 052 medlemmar) och The Pentecostal Oneness Churches. Också Jehovas Vittnen avvisar tanken om att dagens livsformer är resultatet av en evolutionär process, bland annat i boken Liv - ett resultat av evolution eller skapelse? från 1985.

Mot den breda evolutionskritiken i USA finns också en allt större motrörelse. En växande rörelse av amerikanska kyrkor har slagit sig samman för att fira Darwin, som en spark mot kreationismens utbredning i landet. Kreationismen hävdar bland annat att världen skapades av Gud för cirka 10 000 år sedan. År 2007 firade 618 församlingar i USA, Australien, Storbritannien, Kanada och Nigeria Evolution Sunday.

Evolution Sunday grundar sig på biologiprofessor Michael Zimmermans ”Clergy Letter Project”, inom vilket 11 110 religiösa ledare har skrivit under deklarationen som säger att en person som tror inte behöver välja mellan Gud eller evolutionen. Evolution Sunday firas alltid den söndag som ligger närmast Darwins födelsedag, förra året expanderade rörelsen till Evolution Weekend. och då beräknas att 814 församlingar i nio länder deltog i firandet.

Läs mer om Evolution Sunday här: http://www.newscientist.com/article/dn11145

The Clergy Letter Projects hemsida finns här: http://www.butler.edu/clergyproject/rel_evol_sun.htm

2 kommentarer:

  1. Blanda inte ihop intelligent design och kreationism - kreationism tror att jorden skapades fix und fertig för 8000-1000 år sedan på 24 timmar, medan Intelligent design tror att världen nog kan vara äldra än så. ID går ut på att ifreågasätta att evolutionen styrs av slumpen.

    Ingedera är förstår vetenskapliga teorier, men det är endå ganska stor skillnad i grad av snurrighet.

    SvaraRadera
  2. Ah, tack, det stämmer! Ska flytta min parentes helt enkelt.
    /Sara

    SvaraRadera